Nye takter i København

Odontologisk Institut ved Københavns Universitet omorganiseres. Hensikten er en mer effektiv utnyttelse av ressursene. Dessuten skal de bli blant de ti beste odontologiske lærestedene i Europa, og tjene penger på kunnskapen de besitter.

Insituttleder Lone Schou og etterutdanningssjef Jens Jørgensen er i gang med å få Odontologisk Institut inn på et spor der målet er bedre ressursutnyttelse og mer penger i kassen.

Omleggingen av Odontologisk Institut er et ledd i omleggingen av hele Danmarks universitetsverden, der Københavns universitet nå blir det største av i alt seks universiteter. Tidligere var det 15.

Ved Tandlægeskolen, som lærestedet fortsatt også heter, går de fra 14 avdelinger til tre større enheter; to forskningsbaserte og én klinisk. Målet er at hver enkelt medarbeider skal føle seg som en del av et større faglig fellesskap.

– Vi skal få en felles korpsånd, og alle skal være stolte av å komme fra Odontologisk Institut i København, sier Lone Schou, som er den første ansatte instituttleder. Tidligere var dette en posisjonen man ble valgt til. Men nå har de ansatt en som er utdannet leder, med Master of Public Administration. Skjønt, hun er dr.odont. også; både fra Danmark og Skottland. De siste årene har hun vært i forlagsbransjen og jobbet med odontologisk faglitteratur.

Samarbeid gjør best

– Med større enheter oppnår vi mer samarbeid og større grad av tverrfaglighet, sier Schou, som mener at det er en fordel å være en del av det medisinske fakultet. Plasseringen sammen med de biomedisinske institutter er ideell, mener hun, og forteller om visjonen:

– Vi skal bli et av Europas ti beste læresteder innen odontologi, og tiltrekke oss de aller beste lærerne. Vi tiltrekker oss allerede de beste studentene i Danmark. Da må vi tilby dem det beste, og samtidig sørge for at vi rekrutterer dem til forskning og beholder dem videre, sier hun og fortsetter:

– Ambisjonen er også at vi skal utvikle oss til å bli en stjerneklinikk, der vi kan fremvise det aller beste tannlegearbeid som finnes. Tanken er også at vi skal kunne tjene mer penger på klinikken enn vi gjør i dag.

– Hvordan skal dere gå frem for å oppnå alt dette?

– Først og fremst ved kunnskapsdeling. Man blir ikke best ved å sitte og kikke på seg selv. I tillegg til at vi skal få mye mer samarbeid og kunnskapsdeling innad ved instituttet, skal vi også samarbeide langt mer med eksterne aktører, både nasjonalt og internasjonalt. Vi tenker da på andre universiteter, profesjonelle organisasjoner, hele helsesektoren og industrien. Vi ser gjerne at vi får en større grad av sponsing av forskningsprosjekter, for eksempel. Det trenger ikke være skummelt, så lenge det er vi som har den faglige styringen. Med mer penger kan vi forske mer, ta patent på våre oppfinnelser og bli en ledende forskningsinstitusjon.

Sammen med seg i ledergruppen har hun både gamle og nye instituttansatte, med Else Marie Pinholt, som assisterende instituttleder, og Svein Kreiborg og Jesper Reibell som ledere for de to forskningsenhetene. Ulla Pallesen leder klinikkenheten, og etterutdanning er blitt utskilt som egen enhet, med Jens Jørgensen som leder. Han er eneste ikke-odontolog og kommer fra Handelshøyskolen og Danmarks pedagogiske universitet.

Kunnskap blir vare

– Vi har registrert at Dansk Tandlægeforening sier at dere har sagt opp en avtale med dem når det gjelder etterutdanning. Innebærer dette at det blir forandringer i samarbeidet med Dansk Tandlægeforening?

– Når det gjelder den saken har vi stusset litt over omtalen i det danske Tandlægebladet. Saken er at alle inngåtte avtaler med Dansk Tandlægeforening om enkeltkurs i tiden fremover opprettholdes. Vi ser det som hensiktsmessig at både vi og foreningen driver med etterutdanning av tannleger, med en naturlig arbeidsfordeling når det gjelder temaer og typer kurs. På vår side vil vi være en av hovedaktørene hva angår forskningsbasert etterutdanning av tannleger, siden det er vi som sitter på den forskningsbaserte kunnskapen. Dette er i tråd med utviklingen ved hele Københavns Universitet. Når det gjelder det videre samarbeidet med foreningen, har vi oversendt et forslag til ny samarbeidsavtale, siden den gamle ikke var i overensstemmelse med universitetets nye retningslinjer. Ut over det kan vi ikke røpe hva som står i utkastet til ny avtale, siden dette nå blir gjenstand for forhandlinger, forteller Jens Jørgensen. Hvorvidt de ansatte ved instituttet foretrekker dagens ordning eller ønsker forandringen velkommen har Tidende ikke innhentet opplysninger om.

Mer synlig

– Hvilke andre forandringer kan man vente seg når Tandlægeskolen etter hvert finner sin nye form?

– Vi vil gjerne bli mer synlige i pressen, som aktiv debattant i faglige og samfunnsrelevante debatter. Vårt mål er å fremstå med et positivt image på alle måter, og overfor alle målgrupper, avslutter Lone Schou, idet hun også inviterer norske tannleger til den første årlige kongress ved Tandlægeskolen i slutten av august neste år.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi